ERASMUS +

Liceul de Arte Baia Mare partener într-un nou proiect european

 

     Crearea de muzică prin colaborare cu ajutorul noilor tehnologii este tema noului proiect european Erasmus+KA201 (finanţat de Uniunea Europeană): “Technology for learning and creativity: weaving European networks through collaborative music creation” (Utilizarea tehnologiei în procesul de învăţare şi de stimulare a creativităţii: constituirea unor reţele europene prin colaborare în domeniul creaţiei muzicale) ce reuneşte instituţii de învăţământ şi asociaţii culturale din Spania - Collegi public nou d’octubre d’Alcasser, IES Arabista Ribera de Carcaixent, Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana, din Italia – Istituto Comprensivo Tremestieri Messina, Club Amici di Salvatore Quasimodo Messina, din Portugalia- Agrupamento de Escolas de Ponte de Sor  şi  din Romania – Liceul de Arte Baia Mare.

     Acest proiect, cu o durată de doi ani şcolari 2015-2017 s-a născut din dorinţa de a folosi la orele de educaţie artistică, în special cea muzicală noi metode care să permită elevilor să-şi dezvolte abilităţile necesare în societatea secolului XXI, cum ar fi creativitatea, competenţele digitale, lingvistice şi culturale, precum şi munca în echipă.
     Obiectivele acestui parteneriat european vizează dezvoltarea competenţelor de bază şi interdisciplinare ale celor aproximativ 3000 de elevi (între 6 şi 16 ani) provenind din cele patru ţări prin activitati interdisciplinare, crearea în colaborare a compoziţiilor muzicale si realizarea producţiilor video folosind tehnologii de ultimă generaţie; consolidarea profesionalismului educatorilor în ceea ce priveşte implementarea de noi abordări pedagogice centrate pe elevi; contribuirea la dezvoltarea, transferul si diseminarea practicilor pedagogice inovatoare în educaţia muzicală la nivel european.
     Activităţile proiectului includ cursuri de formare pentru a sprijini profesorii în implementarea noilor abordări pedagogice; conceperea unor proiecte artistice bazate pe teme muzicale si literare, muzică si arte plastice, muzică si mişcare, muzică si natură prin utilizarea programului “Soundcool” http://soundcool.org/ pe tablete, telefoane smart si Kinect; participarea a 28 de elevi din toate ţările la două activităţi de predare-învăţare în Spania si Italia, pentru derularea unor proiecte de interpretare, proiecţii video şi concerte, crearea în colaborare a unei platforme Web pentru a împărtăşi activităţile proiectului cu ceilalţi parteneri; un DVD conţinând înregistrarea produselor artistice create de elevi în cadrul proiectului si realizarea unui ghid metodologic cu sugestii pentru profesorii de muzică.
     Prima reuniune transnaţională a avut loc în Valencia (Spania), în perioada 12-19 decembrie 2015. Liceul de Arte Baia Mare a trimis o delegaţie formată din profesoara de muzică (d-na Dragoş Monica) şi managerul de proiect (d-na Mihuţ Sorina). Gazdele întâlnirii au fost cele trei instituţii spaniole, respectiv IES Arabista Ribera de Carcaixent, Collegi public nou d’octubre d’Alcasser  Federación de sociedades musicales de la comunitat valenciana. În prima locaţie s-a prezentat proiectul Erasmus+ Ka201, de către coordonatoarea acestuia, d-na. Elizabeth Carrascosa Martinez, şi programul Soundcool ce vizează crearea de muzică electronică folosind tablete, telefoane mobile sau Kinect – concepţia Universităţii Politehnice Valencia, Spania. Participanţii la întâlnire s-au familiarizat cu sistemul Soundcool prin intermediul unor activităţi practice, iar la şcoala din Alcasser au asistat la o demonstraţie muzicală, folosind acest sistem, pe tema “Sunete din oraşul meu”, dublată de un scurt metraj de animaţie. Cei zece elevi de 11-12 ani implicaţi în realizarea acestui moment au impresionat prin interesul real faţă de această metodă de stimulare a creativităţii muzicale ce semăna cu un joc pe tableta.
     Prima mobilitate a fost un succes, momentele de muncă propriu-zisă la proiect alternându-se cu vizitele în scop cultural la Universitatea politehnică valenciană, la filiala Universităţii Berklee din Valencia, repetiţia unei orchestre simfonice în Palatul Artelor, seară de jazz şi invitaţie la Operă (Silla de Händel). Concluzie:Valencia emană muzică şi artă prin fiecare membru al comunităţii, această regiune fiind împânzită de cele mai multe societăţi muzicale din Spania.
     Următoarea reuniune de proiect va avea loc în luna 14 – 19 mai 2016, în Sicilia-Italia, unde fiecare instituţie parteneră va fi reprezentată de un grup de patru elevi si un profesor de muzică. Timp de 5 zile, cei patru elevi coordonaţi de profesori vor avea oportunitatea de a colabora la realizarea unui proiect comun: Sunetul oraşului. Fiecare partener va prezenta un video cu compoziţiile create pe parcursul lunilor anterioare. Pe parcursul reuniunii elevii vor realiza activităţi muzicale de înregistrare a sunetelor, manipulare si compoziţie muzicală pe tema naturii cu scopul de a munci alături de elevi din alte ţări şi din alte medii culturale şi de asemenea vor organiza un concert. Programul întâlnirii din Italia va fi variat cuprinzând atât activităţi educaţionale, cât şi vizite culturale.

 

hit counter html code